Отегчителното и нехигиенично работно място е вредно за мозъка

Намирате ли работата си за монотонна и отегчителна, а работното място за нехигиенично? Ако отговорът е „Да“, трябва да знаете, че дългото време, прекарано в подобна работна среда, оказва негативно влияние върху мозъчните функции, съобщава „Бизнес стандарт“, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

В миналото специалистите не са били единодушни дали работата в нехигиенична среда – излагане на вредни агенти като плесен, олово, шум, или липсата на професионална стимулация, влияят по-неблагоприятно върху мозъчните функции на служителите.

Резултатите от настоящото изследване на специалисти от университета на Флорида показват, че и двата фактора играят съществена роля върху дългосрочните когнитивни способности на трудещите се – способност за запаметяване на нова информация и възпроизвеждането й при необходимост, концентрация, разпределение на време и задачи.

Изследването, обхванало близо 5000 души, показва, че липсата на професионална стимулация – придобиване на нови умения и приемане на различни предизвикателства, и работата в нехигиенична среда, водят до отслабване на когнитивните способности на служителите.

Източник: БТА

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest