Как да се мотивирате, когато не ви се прави нищо на работното място

Дори най-амбициозните и дейни хора понякога не могат да се накарат да свършат дадена задача. А при някои периодите на отпуснатост се проточват доста. Добрата новина е, че има няколко трика, чрез които мотивацията може да се завърне дори и в тези дни.

На първо място е важно да установите защо не ви се прави нищо. Може би работата, която трябва да свършите, ви е неприятна и се опитвате да я отложите. Или пък сте твърде изморени, системно недоспали и ви липсват витамини. Друг вариант е просто да нямате увереност, че можете да се справите с предстоящото. Когато си изясните причината, ще ви бъде по-лесно да намерите решение на проблема.

Поставете летвата ниско. Отпуснати сте, значи не можете да работите с пълния си капацитет. Ако си поставите високи цели, само ще се разочаровате, когато не ги изпълните и ще се почувствате още по-зле. Започнете с дребни, лесни неща и постепенно увеличавайте натоварването, когато се почувствате готови.

В тези периоди е важно да не сте твърде самокритични. Ще влошите състоянието си, ако непрестанно си повтаряте колко непродуктивни или мързеливи сте. Вместо това използвайте думите, с които бихте окуражили приятел с подобен проблем.

Мотивацията идва и когато си визуализираме задачата вече свършена. Представете си колко облекчени ще се чувствате и пристъпете към изпълнение.

Наградете се. Ако вече сте успели да преодолеете периода на отпуснатост, заслужавате да си доставите някакво удоволствие. Купете си нещо, за което си мечтаете или отидете на кино с приятели. Помнете, че тези периоди не са вечни и не бива да ви отчайват. Те са част от живота на всеки професионалист – просто трябва да се научите да ги преодолявате.

(expert.bg)

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest