В Германия – добра работа, недружелюбни хора

Чуждестранните специалисти в Германия са много доволни от работата и заплащането в тази страна. Но лошо впечатление им правят климатът и недружелюбността на германците, сочат резултатите от мащабно допитване, цитирано от „Дойче веле“.

Високо квалифицираните чужденци определено харесват Германия като място за работа. Две трети от чуждестранните специалисти са доволни най-вече от факта, че в Германия работните места са по-сигурни, отколкото в повечето други държави. Над половината от специалистите казват освен това, че в Германия получават по-добро възнаграждение, отколкото в родните си страни.

До тези резултати стига изследването „Expat Insider 2017“ на мюнхенската компания InterNations, която поддържа социална мрежа за хора, работещи в чужбина. От компанията твърдят, че това е едно от най-мащабните допитвания за живота и работата в чужбина. Анкетирани са били над 12 000 души.

Германците – негостоприемни и затворени

Но независимо от цитираните по-горе данни популярността на Германия сред чуждестранните специалисти осезаемо намалява. В момента тя заема 23-то място сред общо 65 държави и за трети пореден път слиза надолу в класацията. Крив е не само климатът в страната, който не се харесва на мнозина чуждестранни специалисти. Докато германският трудов пазар се смята за изключително привлекателен, в международно сравнение германското общество се оказва едно от най-негостоприемните, сочат резултатите от допитването. Анкетираните в Германия чуждестранни специалисти идват предимно от САЩ и Великобритания.

Изследването се съсредоточава върху такива аспекти като качеството на живот, привикване към страната, работа, семеен живот и финанси. В общ план 8 от 10 анкетирани са доволни от живота в Германия. По показателя „качество на живот“ Германия се нарежда на 10-о място, а по показателя „мобилност“ – дори на 5-о. Германия получава обаче лоши оценки по показателя „привикване към страната“: 56-о място, което я поставя след Русия и Полша и малко преди Саудитска Арабия.

Седем от десет анкетирани описват германците като „резервирани“, а повече от половината признават, че им е трудно да си намерят германски приятели, което отпраща Германия чак на 59-о място по този показател. И вината не е единствено у самите чужденци в Германия, защото нещо подобно важи и за германците в чужбина: 43 на сто от тях имат проблеми с приятелските връзки.

Сред гостите в Германия доминира и това мнение: прекалено трудният немски език е сериозна пречка. Част от анкетираните заявяват освен това, че германците не са особено отзивчиви към хората, говорещи на друг език. Но не е само Германия. Австрия, Швейцария и скандинавските страни също се оказват по-затворени към чужденците в сравнение, примерно, с държавите в Централна Америка.

Бахрейн е №1, Гърция е последна

Лидерска позиция в това допитване заема Бахрейн, изпреварвайки Коста Рика и Мексико, които получават високи оценки най-вече заради климата и гостоприемството. Най-много точки на Бахрейн носят показателите „баланс между работа и личен живот“ и „привикване към страната“: две трети от анкетираните заявяват, че се справят в Бахрейн и без да знаят арабски – само с английски.

В сравнение с миналата година САЩ са слезли с цели 17 места надолу в класацията и сега заемат едва 43-та позиция. Причините: в сравнение с миналата година САЩ губят цели 30 пункта по показателя „политическа стабилност“, а по показателя „разходи за отглеждане на деца и образование“ тази страна заема дори последното място. Но след изчисляване на всички показатели последна в класацията е друга държава – разтърсваната от кризи Гърция. Там заплатите просто са много ниски, заявяват анкетираните.

www.dnevnik.bg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност