Страстните работохолици ги грозят куп заболявания

Оставането в офиса часове след като работният ден официално е приключил, може да ви се вижда безобидно и дори полезно за поддържането на имиджа ви на съвестен служител, но то всъщност би могло да крие и някои рискове. Продължителното работене може да увеличи опасността от сърдечни проблеми, пише ЮПИ, позовавайки се на данни от ново проучване.

В изследването са взели участие повече от 1900 хора, които често остават да поработят дори и след като работният им ден е приключил.

След като анализирали получените данни, специалистите установили, че 43 процента от тях имат здравословни проблеми като ангина пекторис, коронарна болест на сърцето, инфаркт, повишено кръвно налягане и други сърдечносъдови увреждания.

Това обаче не е първото изследване, което разглежда опасностите, грозящи така наречените работохолици. По-ранно проучване на британски учени пък показа, че завишеното количество работа може да ни причини постоянен стрес.

Според специалистите поемането на твърде много професионални ангажименти, нерегламентираният работен график, както и конфликтите, с които те понякога са свързани, могат сериозно да натоварят психиката ни, а това, от своя страна, да окаже неблагоприятно влияние върху здравословното ни състояние.

Изследователите са на мнение, че има много голяма зависимост между стреса в офиса и заболявания като високо кръвно налягане и затлъстяване. Само за 24 месеца заробване в офиса можем да си докараме стрес-индуциран захарен диабет.

Един от виновниците за всички проблеми, с които се свързва работохолизмът според учените, е кафето. Много от хората ще се съгласят, че при по-дълъг работен ден пийват повече кафе от обичайното.

В малки дози кафето се смята за полезно, но когато някой системно започне да злоупотребява с него, не го чака нищо добро. Още повече че за някои кафето задължително върви с цигара, а за други – дори с алкохол. В крайна сметка нито една от трите субстанции не ви помага, а по-скоро обратното.

Учените обаче все пак обясняват, че всички тези изводи не трябва да ни хвърлят в паника. Според тях, когато осъзнаем реалните рискове навреме, можем да обърнем нещата в своя полза, стига да спортуваме редовно и да ограничим приема на опасни субстанции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest