Страстните работохолици ги грозят куп заболявания

Оставането в офиса часове след като работният ден официално е приключил, може да ви се вижда безобидно и дори полезно за поддържането на имиджа ви на съвестен служител, но то всъщност би могло да крие и някои рискове. Продължителното работене може да увеличи опасността от сърдечни проблеми, пише ЮПИ, позовавайки се на данни от ново проучване.

В изследването са взели участие повече от 1900 хора, които често остават да поработят дори и след като работният им ден е приключил.

След като анализирали получените данни, специалистите установили, че 43 процента от тях имат здравословни проблеми като ангина пекторис, коронарна болест на сърцето, инфаркт, повишено кръвно налягане и други сърдечносъдови увреждания.

Това обаче не е първото изследване, което разглежда опасностите, грозящи така наречените работохолици. По-ранно проучване на британски учени пък показа, че завишеното количество работа може да ни причини постоянен стрес.

Според специалистите поемането на твърде много професионални ангажименти, нерегламентираният работен график, както и конфликтите, с които те понякога са свързани, могат сериозно да натоварят психиката ни, а това, от своя страна, да окаже неблагоприятно влияние върху здравословното ни състояние.

Изследователите са на мнение, че има много голяма зависимост между стреса в офиса и заболявания като високо кръвно налягане и затлъстяване. Само за 24 месеца заробване в офиса можем да си докараме стрес-индуциран захарен диабет.

Един от виновниците за всички проблеми, с които се свързва работохолизмът според учените, е кафето. Много от хората ще се съгласят, че при по-дълъг работен ден пийват повече кафе от обичайното.

В малки дози кафето се смята за полезно, но когато някой системно започне да злоупотребява с него, не го чака нищо добро. Още повече че за някои кафето задължително върви с цигара, а за други – дори с алкохол. В крайна сметка нито една от трите субстанции не ви помага, а по-скоро обратното.

Учените обаче все пак обясняват, че всички тези изводи не трябва да ни хвърлят в паника. Според тях, когато осъзнаем реалните рискове навреме, можем да обърнем нещата в своя полза, стига да спортуваме редовно и да ограничим приема на опасни субстанции.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност