Грубостта в офиса се разпространява като вирус

Учените от университета на Флорида са стигнали до извода, че агресивното поведение в колектива се разпространява като вирус. Изводите, публикувани в Journal of Applied Psychology, доказват, че грубостта на работното място се предава по същия начин. Учените провели експеримент – наблюдавали поведението на група студенти и анализирали техните взаимоотношения.

Станало ясно, че ако при първия контакт между двама студенти единият от тях бил груб спрямо другия, то при следващия контакт нагрубеният не бил толкова сдържан в общуването си с околните. Ефектът се съхранявал в продължение на седмица.

„Грубостта поражда грубост. И вие започвате да виждате грубо поведение дори там, където то не съществува“, казва Тревър Фолк, водещ автор на изследването.

Също толкова пагубно е влиянието на пасивната агресия, когато хората стават свидетели на проявата на нечие грубо поведение. Това твърдение било проверено в хода на следващия експеримент – една група участници гледали видео с елементи на агресия, а втората – не.

Когато участниците в изследването в същото време получавали по електронната поща специално писмо от учените, то те също били по-малко сдържани от участниците, които не гледали видеото. Психолозите дават някои схеми, с които човек може да се защити от агресия. Например, когато човекът, който ви обижда, умишлено се стреми да ви извади от релси, необходимо е да се постараете да се държите учтиво. Вторият популярен метод е известен като „психическо айкидо“ и е основан на използването на силата на противника срещу самия него. Но оптимално решение на проблема със „заразната“ грубост засега няма.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност