Грубостта в офиса се разпространява като вирус

Учените от университета на Флорида са стигнали до извода, че агресивното поведение в колектива се разпространява като вирус. Изводите, публикувани в Journal of Applied Psychology, доказват, че грубостта на работното място се предава по същия начин. Учените провели експеримент – наблюдавали поведението на група студенти и анализирали техните взаимоотношения.

Станало ясно, че ако при първия контакт между двама студенти единият от тях бил груб спрямо другия, то при следващия контакт нагрубеният не бил толкова сдържан в общуването си с околните. Ефектът се съхранявал в продължение на седмица.

„Грубостта поражда грубост. И вие започвате да виждате грубо поведение дори там, където то не съществува“, казва Тревър Фолк, водещ автор на изследването.

Също толкова пагубно е влиянието на пасивната агресия, когато хората стават свидетели на проявата на нечие грубо поведение. Това твърдение било проверено в хода на следващия експеримент – една група участници гледали видео с елементи на агресия, а втората – не.

Когато участниците в изследването в същото време получавали по електронната поща специално писмо от учените, то те също били по-малко сдържани от участниците, които не гледали видеото. Психолозите дават някои схеми, с които човек може да се защити от агресия. Например, когато човекът, който ви обижда, умишлено се стреми да ви извади от релси, необходимо е да се постараете да се държите учтиво. Вторият популярен метод е известен като „психическо айкидо“ и е основан на използването на силата на противника срещу самия него. Но оптимално решение на проблема със „заразната“ грубост засега няма.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *