• Офиси в София и Бургас
  • 088 721 2960

В Германия - добра работа, недружелюбни хора

12.09.2017 (732)

Чуждестранните специалисти в Германия са много доволни от работата и заплащането в тази страна. Но лошо впечатление им правят климатът и недружелюбността на германците, сочат резултатите от мащабно допитване, цитирано от "Дойче веле".

Високо квалифицираните чужденци определено харесват Германия като място за работа. Две трети от чуждестранните специалисти са доволни най-вече от факта, че в Германия работните места са по-сигурни, отколкото в повечето други държави. Над половината от специалистите казват освен това, че в Германия получават по-добро възнаграждение, отколкото в родните си страни.

До тези резултати стига изследването "Expat Insider 2017" на мюнхенската компания InterNations, която поддържа социална мрежа за хора, работещи в чужбина. От компанията твърдят, че това е едно от най-мащабните допитвания за живота и работата в чужбина. Анкетирани са били над 12 000 души.

Германците - негостоприемни и затворени

Но независимо от цитираните по-горе данни популярността на Германия сред чуждестранните специалисти осезаемо намалява. В момента тя заема 23-то място сред общо 65 държави и за трети пореден път слиза надолу в класацията. Крив е не само климатът в страната, който не се харесва на мнозина чуждестранни специалисти. Докато германският трудов пазар се смята за изключително привлекателен, в международно сравнение германското общество се оказва едно от най-негостоприемните, сочат резултатите от допитването. Анкетираните в Германия чуждестранни специалисти идват предимно от САЩ и Великобритания.

Изследването се съсредоточава върху такива аспекти като качеството на живот, привикване към страната, работа, семеен живот и финанси. В общ план 8 от 10 анкетирани са доволни от живота в Германия. По показателя "качество на живот" Германия се нарежда на 10-о място, а по показателя "мобилност" - дори на 5-о. Германия получава обаче лоши оценки по показателя "привикване към страната": 56-о място, което я поставя след Русия и Полша и малко преди Саудитска Арабия.

Седем от десет анкетирани описват германците като "резервирани", а повече от половината признават, че им е трудно да си намерят германски приятели, което отпраща Германия чак на 59-о място по този показател. И вината не е единствено у самите чужденци в Германия, защото нещо подобно важи и за германците в чужбина: 43 на сто от тях имат проблеми с приятелските връзки.

Сред гостите в Германия доминира и това мнение: прекалено трудният немски език е сериозна пречка. Част от анкетираните заявяват освен това, че германците не са особено отзивчиви към хората, говорещи на друг език. Но не е само Германия. Австрия, Швейцария и скандинавските страни също се оказват по-затворени към чужденците в сравнение, примерно, с държавите в Централна Америка.

Бахрейн е №1, Гърция е последна

Лидерска позиция в това допитване заема Бахрейн, изпреварвайки Коста Рика и Мексико, които получават високи оценки най-вече заради климата и гостоприемството. Най-много точки на Бахрейн носят показателите "баланс между работа и личен живот" и "привикване към страната": две трети от анкетираните заявяват, че се справят в Бахрейн и без да знаят арабски - само с английски.

В сравнение с миналата година САЩ са слезли с цели 17 места надолу в класацията и сега заемат едва 43-та позиция. Причините: в сравнение с миналата година САЩ губят цели 30 пункта по показателя "политическа стабилност", а по показателя "разходи за отглеждане на деца и образование" тази страна заема дори последното място. Но след изчисляване на всички показатели последна в класацията е друга държава - разтърсваната от кризи Гърция. Там заплатите просто са много ниски, заявяват анкетираните.

www.dnevnik.bg